Δύο τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες – Porta di Marina

Το νησί – Η Χίος

Το νησί - Η Χίος

Η Χίος είναι νησί του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Είναι το πέμπτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, με μήκος ακτών 213 χιλιόμετρα. Ο πληθυσμός της, ζει κυρίως στην πόλη της Χίου, την πρωτεύουσα και κύριο λιμάνι, καθώς και στα 64 χωριά του, τα περισσότερα από τα οποία είναι κηρυγμένοι παραδοσιακοί ή διατηρητέοι οικισμοί. Τα κύρια προϊόντα που παράγει είναι η μαστίχα, το λάδι, τα σύκα και το κρασί, ενώ έχει διεθνή φήμη για το μέγεθος και την ποιότητα της ναυτιλίας της.
Το κλίμα, το πλούσιο φυσικό περιβάλλον και τα πολιτιστικά μνημεία της, την καθιστούν ένα σημαντικό προορισμό.

Σε όλη την έκταση του νησιού συναντά κανείς δείγματα της πλούσιας αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της, που ουσιαστικά διαφέρει από εκείνη των γειτονικών νησιών του Αιγαίου και της απέναντι μικρασιατικής ακτής, εξαιτίας συγκεκριμένων ιστορικών γεγονότων. Οι ξένοι κατακτητές (Ρωμαίοι, Βυζαντινοί, Βενετοί, Γενουάτες, Τούρκοι) ήταν λαοί με μεγάλες πολιτιστικές αντιθέσεις που ο καθένας επηρέασε την δομή και την εξέλιξη κυρίως της πόλης της Χίου, προσδίδοντας της και ένα κοσμοπολίτικο χαρακτήρα, ο οποίος και εκθειάζεται στα κείμενα πολλών περιηγητών που την επισκέπτονταν, επισημαίνοντας και τις μεγάλες διαφορές από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Στην μέση της ανατολικής ακτής του νησιού, στραμμένη προς την χερσόνησο της Ερυθραίας και την Μικρά Ασία, δείχνοντας αμέσως την στενή σχέση που είχε πάντοτε με την Ιωνία, απλώνεται η πόλη της Χίου. Για τους λόγους αυτούς η θέση της πιο σπουδαίας πόλης, της Χώρας, έμενε πάντοτε ίδια και αποτελεί μέχρι σήμερα το κέντρο της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής του νησιού. Εδώ συγκεντρώνονται όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και εδώ εστιάζεται η κατεξοχήν εμπορική δραστηριότητα των κατοίκων της από την αρχαιότητα έως σήμερα, δείγμα του πλούτου, της ευμάρειας και του πνευματικού τους χαρακτήρα.

Chios photos