Δύο τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες – Porta di Marina

Το κάστρο – Ο οικισμός του φρουρίου

H οχύρωση της πόλεως της Χίου ξεκινάει από την αρχαιότητα, όμως θεωρείται ότι το κάστρο ιδρύθηκε στον 7ο με 9ο αι., προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα από τις συνεχείς επιδρομείς εχθρικών ορδών. Από τότε και για πολλούς αιώνες αποτέλεσε το πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό κέντρο του νησιού, ενώ οι ιστορικές αλλαγές επέφεραν αλλαγές στην τελική μορφή του. Ο αρχικός πυρήνας της χώρας της Χίου ήταν το κάστρο. Οι επιβλητικές οχυρώσεις της μεσαιωνικής Civitas Chii που μαζί με τα προάστια της άφηνε για αιώνες κατάπληκτους τους επισκέπτες της από ανατολή και δύση, υψώνονται στα βόρεια του λιμανιού. Με σχήμα ακανόνιστου τετράπλευρου, περίμετρο 1100 περίπου μ. και έκταση 77 στρέμματα, αποτελείται από προμαχώνες, επιπρομαχώνες, πύργους και ευθύγραμμα διατειχίσματα.

Η νότια πλευρά του κάστρου είναι η επιλιμένια και διαμορφώθηκε κατά τον 19ο αιώνα, με την κατασκευή του νέου λιμανιού. Τα χερσαία τείχη, που ορίζουν και τον οικισμό του Φρουρίου που δημιουργήθηκε εντός,  περιβάλλονται από τάφρο, ενώ υπήρχαν  τρεις πύλες εισόδου στο κάστρο.  Δύο από την ξηρά και μία από την θάλασσα. Η κύρια είσοδος, η porta Maggiore – η μόνη που σώζεται σήμερα-, το Επάνω Πορτέλλο στο δυτικό διατείχισμα, και η porta di Marina,  στο νοτιοδυτικό άκρο του επιλιμένιου τείχους.

Τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια ανάδειξης της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του κάστρου και του οικισμού με την αποκατάσταση και ανάδειξη των βυζαντινών λουτρών, της πλατείας του οικισμού, της γέφυρας στην κύρια είσοδο προς την porta Maggiore, και της στερέωσης και ανάδειξης του επιθαλάσσιου τείχους.